Index IAA® (Index Aktivity a Autenticity) zaručuje jedinečnú aktivitu a čistý, autentický novozélandský manuka med. Je to francúzsky štandard na meranie jedinečných vlastností manukového medu. Jeho korelácia s hodnotami MGO je totožná s označeniami UMF. Hodnotenie IAA zaručuje, že med bol testovaný nezávislým laboratóriom na jeho jedinečné zlúčeniny, medzi ktoré patrí DHA a MGO.
Hodnotenie IAA dáva záruku, že med je v súlade s predpismi EÚ o mede a je vyrobený z nektáru novozélandských kvetov manuka. Priveľa cudzích slov a neznámych pojmov? Poďme si ich vysvetliť a povedaťo tom povedať niečo viac.
Bežné medy sú prirodzene antibakteriálne a antiseptické. To zaručujú 3 faktory: jeho kyslé pH, vysoká osmolarita a peroxidová aktivita. Vysoká osmolarita znamená, že med obsahuje veľké množstvo cukrov, ktoré veľmi silne viažu vodu. Nízky počet voľných molekúl vody bráni rastu mikroorganizmov. Peroxidová aktivita znamená, že pri kontakte medu so sekrétmi (sliny, pot) dochádza k enzymatickej reakcii, pri ktorej sa uvoľňuje peroxid vodíka, ktorý má antibakteriálne účinky. Uvoľňuje sa ho však len malé množstvo, ktoré nepoškodzuje tkanivá. Ten je však rýchlo degradovaný inými zložkami medu, ako je kyselina askorbová a určité kovové ióny. Aj keď je táto molekula účinná v laboratórnej skúmavke, pri kontakte s telesnými tekutinami a tkanivami sa rýchlo ničí a je nestabilná. Táto molekula má preto u ľudí obmedzenú účinnosť.
Manuka med je však iný. Okrem peroxidovej aktivity vykazuje aj tzv. neperoxidovú aktivitu. Znamená to, že med obsahuje aj iné látky okrem peroxidu vodíka, ktoré sú stabilné aj pri kontakte s ľudskými tekutinami a pôsobia antibakteriálne. Spôsobuje to chemická látka metylglyoxal. Ten pochádza z chemickej zlúčeniny dihydroxyaceton (DHA), ktorý sa nachádza v nektári manuka kvetov v rôznej koncentrácii. Dôležitú úlohu tu zohráva čas a enzýmy včiel, ktoré spúšťajú chemický proces premeny DHA na MGO - nektár pochádzajúci z manuka kvetov totiž obsahuje veľké množstvo dihydroxyacetonu, ale žiaden methylglyoxal. Čerstvo vyrobený manuka med už methylglyoxal obsahuje, ale stále v malom množstve. Objavuje sa až zretím medu, to však len pri jeho správnom spracovaní a uskladnení v optimálnych podmienkach pre zachovanie maximálnych benefitov v mede obsiahnutých látok.
Jedným z ukazovateľov hodnotenia kvality manuka medu je MGO. Ten označuje minimálnu hodnotu metylglyoxalu v mg na 1 kg medu. Čím je číslo vyššie, tým je kvalita medu vyššia. Hodnota MGO v mede však môže kolísať a meniť sa v závislosti od spracovania medu, doby a spôsobu skladovania a môže sa meniť pri rôznych teplotách. Novozélandské orgány kontrolujúce kvalitu manuka medu požadujú, aby bol každý manuka med pochádzajúci z Nového Zélandu označený aj indexom MGO.
Preto existujú aj iné spôsoby hodnotenia kvality manuka medu. IAA® index zjednodušene povedané hodnotí antibakteriálny účinok medu. Ten môže byť presne vedecky overený, je merateľný a nemôže byť ovplyvnený vonkajšími faktormi. Aj tu platí, čím je index vyšší, tým je kvalita medu vyššia. Prináša záruku neperoxidových vlastností v porovnaní s vlastnosťami vodného roztoku fenolu (silná antiseptická a antibakteriálna molekula používaná vo farmaceutickom priemysle). Napríklad ak má med IAA index 15+, znamená to účinok podobný ako 15%-ný vodný roztok fenolu.